Business,

Elon Musk folytatja a Tesla részvények értékesítését

0
megosztás

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója további 934 091 részvényt adott el a vállalatból, 1,01 milliárd dollár értékben, hogy teljesítse a 2,1 millió részvény vásárlására vonatkozó opciók lehívásával kapcsolatos adókötelezettségeket. De ez csak egy csepp a kosárban, hiszen Mr. Musk Tesla részvényeinek kiürítése összességében meghaladta a 10 milliárd dollárt.

Ez nagyjából 10,1 millió részvény azóta, hogy a vezérigazgató november elején megkérdezte a Twitter-felhasználókat, hogy a Texasba költözés után kiadja-e a meglévő részesedésének 10 százalékát vagy sem.

Annak ellenére, hogy Kaliforniában a 7. legnagyobb átlagjövedelem büszkélkedhet az államok közül, a gazdagabb egyének adókulcsa is a legmagasabb. Ezzel szemben Texas nem vet ki állami jövedelemadót vagy tőkenyereség-adót a gazdag vagy szegény egyénekre.

Míg Musk korábban kifejtette, hogy a korai COVID-korlátozások során az autógyártó fokozott ellenőrzése késztette őt arra, hogy a céget a texasi Austinba költöztesse, feltételezhető, hogy a pénzügyi problémák jelentős szerepet játszottak. A vezérigazgató a 2020-as kormányzati korlátozások előtt kezdett kritikusan nyilatkozni Kaliforniáról, és odáig ment, hogy azt sugallta, hogy végül Nevadába vagy Texasba helyezi át a székhelyét. Megerősítette, hogy idén októberben a Lone Star állam lesz.

A Bloomberg szerint Musknak körülbelül 17 millió részvényt (az összes forgalomban lévő Tesla részvény 1,7 százalékát) kellene kiadnia, hogy elérje a teljes 10 százalékot. Összességében ez több mint 2 milliárd dollárral csökkentené az adószámláját, mivel 2020-ban Kaliforniából Texasba költözik.

November 8. óta az Elon 10,7 millió részvény vásárlására gyakorolt opciókat, miközben több mint 10 millió Tesla részvényt adott el körülbelül 10,9 milliárd dollárért. Fenntartja a lehetőséget, hogy további mintegy 10 millió részvényt vásároljon egyenként 6,24 dollárért, bár az ablak jövő év augusztusában bezárul.