Fashion,

Biztos, hogy minden széldzseki egyforma?

0
megosztás

A széldzseki szinte egész évben nagy segítségünkre lehet, és ez egyre inkább így lesz, mivel az időjárás változékonysága egyre szélsőségesebb napjainkban. Tény, hogy az őszi és tavaszi használata a legjellemzőbb, de egy hűvösebb nyári időszakban, illetve enyhébb téli napokon éppúgy ideális öltözék.

A széldzsekinek számos nagyszerű tulajdonsága létezik, amelyek egyszerre képesek védelmet nyújtani a zord napokon. Ahogy neve is jelzi, kimondottan ellenálló a szél kellemetlen behatásaival szemben, de ugyanígy a vízálló, hőszigetelő képessége is kimagasló. Egyszerűsége ellenére, egészen látványos segítséget tud nyújtani, így a kirándulások elmaradhatatlan kelléke, főleg, ha ismeretlen éghajlatra utazunk, vagy csak egyszerűen kiszámíthatatlan az aktuális időjárás. Ha jobban utánajárunk az üzletekben rendszerint kapható széldzseki kínálatnak, akkor jól láthatjuk, hogy jóval több típus létezik, mint azt elsőre gondolnánk. Lássuk, mik is a különbségek az egyes típusok között:

Van-e bélése a széldzsekinek?

A béléssel ellátott darabok egész évben képesek ellátni a funkciójukat, hiszen például télen sem fogunk bennük fázni. Ezzel együtt lényeges szempont, hogy komolyabb, specifikusabb használatra is alkalmasak, legyen az valamilyen expedíció, akár nagytengeri vitorlázás vagy hegymászás.

Milyen szintű a vízállósága?

Alapvetően az összes széldzseki használható esős időben, de gyártanak kifejezetten olyan modelleket is, amelyek speciális vízlepergető réteggel vannak ellátva, így a vízálló tulajdonságuk még magasabb szinten érvényesül.

Mennyire szabályozható a szabása?

Az egyszerűbb dzsekik általában sztenderd szabvány alapján készülnek és kevésbé állítható a méretük, szorosságuk. Ezzel szemben a komolyabb típusoknál számos lehetőség adott a szabás egyéni szabályozására a hatékonyság érdekében: az eltávolítható kapucni állása, a derékrész szűkössége, a karrész bősége, a széldzseki hossza.