Fittneklennijó,

Nagy fogyókúra-ábécé

2
megosztás
A nagy fogyókúra-ábécé

A, mint alvás

Elegendő alvással nemcsak a hangulatingadozásokat kerülheti el, hanem a nassoláshoz vezető farkaséhséget is.

B, mint BMI

A testtömegindex a kg-ban mért testsúly osztva a m-ben mért magasság négyzetével. Ha a kapott szám nagyobb 25-nél, akkor valószínűleg van egy kis súlyfeleslege.

C, mint centiméter

Ne csak a kilókat, a centiket is mérje: a fogyókúra során lehet, hogy a mérleg nyelve megáll ugyan, viszont a derék- vagy a csípőbősége csökken!

D, mint divat

A stílusos ruhák extra motivációt jelenthetnek. Nézzen ki magának egy-egy számmal kisebb nadrágot, és máris megvan a cél, ami ott lebeghet a szeme előtt!

E, mint eltökéltség

Az életmódváltás elsősorban elhatározás és akaraterő kérdése. Bízzon magában, és higgye el, hogy Önnek is sikerülhet lefogyni!

F, mint futás

Ez az egyik leghatásosabb mozgásforma, hiszen 30 perc alatt sebességtől függően 200-300 kcal-t égethet el. Ha eddig sosem futott, konzultáljon az orvosával, mielőtt elkezdni az edzéseket!

G, mint glikémiás index

A GI-érték azt mutatja meg milyen hatással van az adott élelmiszer a vércukorszintre. Az alacsony GI—jű ételek (pl. teljes kiőrlésű termékek, hüvelyesek, a legtöbb zöldségféle) hosszabb időre eltelítik.

H, mint húsfélék

Fontos fehérje- és ásványianyag-forrásként a fogyni vágyók étrendjében is szerepelniük kell. Keresse a sovány fajtákat, például a csirke- és pulykamellet, a sovány sertéskarajt vagy a marhahátszínt!

Í, mint írás

Jegyezze fel, mint és mennyit eszik, illetve sportol. Így könnyebb lesz megállni a nassolást, és nyomon fogja tudni követni az esetleges „félrelépéseket”. A heti mérés eredményét is írja fel!

J, mint jojó

A jojóeffektus, azaz a kínkeservesen leadott súly visszaszedése a nők rémálma. A túl alacsony energiatartalmú étrend már csak ezért sem javasolt!

K, mint kalória

Ha napi 1200 kcal-nél kevesebbet fogyaszt, nagy valószínűséggel a fent említett jojóeffektus csapdájába esik. Az ételek kalóriatartalmát megtalálja a csomagoláson, az interneten vagy a könyvekben szereplő tápanyagtáblázatokban.

L, mint leves

A sovány húst is tartalmazó zöldséges ételek nemcsak finomak, de sokáig el is telítenek, ráadásul remek nasik. Kevés sóval, sok zöld fűszerrel készítse!

N, mint nassolás

Csoki, chips, ropi – nem! Sárgarépa, natúr olajos magvak, korpás keksz, gyümölcsök – igen!

M, mint mérleg

A fogyás ideális mértéke kb. heti 0,5-1 kg. Éppen ezért – és felesleges stressz elkerülése érdekében – csak hetente egyszer, mindig ugyanazon a napon mérje meg magát!

O, mint orvos

Az egészséges mértékű és tartós fogyás érdekében javasolt szakértőhöz fordulni. Az orvos és a dietetikus segít elkerülni a rosszul összeállított étrend miatt kialakuló hiánybetegségeket.

P, mint piramis

A táplálkozási piramis megmutatja, hogy milyen típusú élelmiszerből mennyit fogyaszthat. A legfontosabbak a víz, a gabonafélék, a zöldségek és a gyümölcsök, ideális esetben az étrend túlnyomó része ezekből áll. Utánuk következnek a tejtermékek, majd a húsfélék és az olajos magvak. A legkisebb mennyiségben ajánlott élelmiszerek a zsiradékok és az édességek.

R, mint reggeli

Talán ez a legfontosabb étkezésünk, hiszen feltölt minket energiával! A mi ajánlataink: müzli friss gyümölcslével és joghurttal; teljes kiőrlésű kenyér egy kevés sajttal és sovány sonkával, paradicsommal, paprikával.

S, mint sport

Rendszeres mozgással növelheti a szervezete energiafelhasználást, és formálhatja, fitten tarthatja a testét, hiszen a sport a szív- és érrendszert, a keringést és az izmokat egyaránt erősíti.

T, mint teljes kiőrlésű

Hosszabb időre eltelítenek, mint a fehér lisztből készült társaik, és több bennük a tápanyag is, ezért ideálisak a fogyókúrázóknak.

V, mint víz

Naponta minimum 1,5 liter jó minőségű csap- vagy ásványvíz – ez alapszabály! Tippünk: A nyári kánikulában ennél is több folyadék fogyasztása javasolt.

U, mint unalom

Ez a fogyókúrázók legfőbb mumusa, hiszen aki unatkozik, próbáljon ki új sportokat, olvasson többet, vagy fedezze fel a lakóhelyét!

Z, mint zöldségek

Gazdagok vitaminokban, ásványi és rostanyagokban. Kell ennél több? Mindennap fogyasszon el belőlük 5 adagnyit!